De kerkenraad heeft in haar vergadering van 18 juni 2022 en in de vergadering van 8 september uitgebreid gesproken over de mooie gemeenteavond en de vele reacties die er zijn gekomen op het voorgenomen besluit om de liturgie in de eredienst uit te breiden.
We zijn blij met de vele reacties. We lezen hierin uw betrokkenheid op onze gemeente en op de eredienst in het bijzonder. In de reacties lezen we steun voor het voorgenomen besluit van de kerkenraad. Een niet onaanzienlijk deel van de gemeente wil graag een (nieuwtestamentisch) lied zingen in de eredienst. Maar ook zijn er veel reacties waarin zorg doorklinkt.
Deze zorg richt zich op de eenheid van onze gemeente, maar vooral op het gevaar dat onze gemeente verder af gaat staan van de gereformeerde woordverkondiging en dat de psalmen naar de achtergrond gaan verdwijnen.
De kerkenraad heeft de reacties zorgvuldig gewogen. In de eerste plaats is onze conclusie dat er Bijbels gezien geen argument is gegeven waarom we geen lied zouden mogen zingen in de eredienst.
In de tweede plaats zien we het als onze verantwoordelijkheid dat we leiding hebben te geven aan een brede gemeente. We willen voor zover het binnen de Bijbelse principes en het gereformeerd belijden past, elkaar als gemeente vast blijven houden. Dat vergt aandacht en respect voor elkaars standpunten en dat zal ook zeker de komende tijd de opdracht zijn die de kerkenraad zichzelf geeft, maar we doen ook een beroep op u als gemeentelid. Kerk zijn we samen en soms vraagt dat extra aandacht en gebed en de wil om elkaar vast te houden.
De voorstellen die er lagen willen we nog eens noemen. Daarbij geven we ook een nadere toelichting.
Conclusies en voorstellen
Op grond van dit alles is de kerkenraad gekomen tot 2 belangrijke conclusies.
- We willen psalmen meer aandacht geven, zodat we de rijkdom hiervan overdragen. Zonder inspanning is het niet vanzelfsprekend dat we een psalmzingende gemeente blijven.
- Er is ruimte om een lied in de dienst te gaan zingen. We willen dit zorgvuldig vormgeven, zodat de identiteit van onze gemeente behouden blijft.
Ook willen we een gefaseerde invoering.
Deze conclusies leiden tot een aantal praktische voorstellen. Hieronder lichten we deze toe. Deze voorstellen hebben intussen de status van een definitief besluit.
De aanpassing van deze voorstellen is een gevolg van de discussie in de kerkenraad naar aanleiding van uw reacties.
- De psalmen meer aandacht geven:
- Aan dienstdoende predikanten vragen we enkele (onbekende) psalmen toe te lichten.
- Waarom zingen we deze psalm nu in de dienst?
- Hoe is de psalm ontstaan?
- Wat betekenen moeilijke woorden?
- Vanuit kerkenraad en gemeente vormen we een werkgroep die gezamenlijk met een aantal voorstellen komt hoe we de waarde van de psalmen levend kunnen houden en kunnen versterken, met daarbij aandacht voor
- de eredienst
- jeugdwerk en catechese
- het gezin
- relatie met de school
Ten aanzien van punt b. een mogelijke uitwerking: Iedere week staat een psalm centraal. Deze psalm wordt op school geleerd, op zondag in de kerk gezongen, evenals op het jeugdwerk en in de kringen. Ook wordt de psalm in al deze geledingen door de week een keer uitgelegd. Dat doen we aan de hand van eenzelfde leidraad. Daardoor leren jong en oud wat de psalm betekent en wat de achtergrond is. Dat geeft ook reden om in de gezinnen hierover in gesprek te komen. We delen informatie over deze psalm via bijv. de website of de kerk-app.
Een psalmzingende gemeente zijn we niet door alleen in de zondagse erediensten psalmen te zingen. Uiteraard is het zingen van psalmen bij alle andere kerkelijke activiteiten en in de gezinnen ook van belang.
De kerkenraad doet een oproep naar gezinnen. Het is nodig alert te zijn op onze identiteit en op mogelijk afglijden van Schrift en Belijdenis. Dat kan de kerkenraad niet voorkomen en dat voorkomen we evenmin met het vasthouden van vormen in de eredienst. Het is nodig sámen, binnen in de gezinnen, te strijden tegen geestelijke verarming. Gemeente zijn we echt samen.
- De werkgroep voor meer aandacht voor de psalmen willen we eind 2022 gevormd hebben.
- Er is ruimte om een lied in de dienst te gaan zingen.
De kerkenraad heeft vanwege alle reacties gekozen voor een zorgvuldige en gefaseerde invoering.
Per 1 januari 2023 is alleen in bijzondere diensten maximaal 1 lied in de eredienst mogelijk. Dit zijn alle 1e en 2e feestdagen, huwelijksdiensten en rouwdiensten, doop- en avondmaalsdiensten en belijdenisdiensten.
Dit in overleg met de dienstdoend predikant.
Het zingen van meerdere liederen vóór de dienst blijft op 1e feestdagen uiteraard mogelijk zoals we dat nu ook al doen.
Op biddag en dankdag zijn in de ochtenddienst meer liederen mogelijk. Dit in overleg tussen school en dienstdoend predikant.
Per 1 januari 2024 is erin elke dienst ruimte voor maximaal één lied.
In de diensten op 2e feestdagen zijn meer liederen in de dienst mogelijk. Dit in overleg met de dienstdoend predikant. In de praktijk betekent dit alleen een wijziging voor 2e paasdag.
Het zingen van meerdere liederen vóór de dienst blijft op 1e feestdagen uiteraard mogelijk zoals we dat nu ook al doen.
Op biddag en dankdag zijn in de ochtenddienst meer liederen mogelijk. Dit in overleg tussen school en dienstdoend predikant.
Bij de liederen geldt het volgende:
- Liedkeuze en moment in de eredienst laten we over aan dienstdoend predikant,
- In plaats van een lied kan dit ook een psalm zijn uit een andere berijming (zoals opgenomen in Weerklank).
- De keuze om van deze ruimte gebruik te maken blijft bij de dienstdoend predikant.
- Schoolpsalm blijft intact.
- Dit besluit geldt voor meerdere jaren
We leggen de basis van bovenstaande keuzes vast in onze plaatselijke regeling. Hierin willen we in ieder geval verwoorden dat er maximaal 1 lied in de eredienst wordt gezongen.
Op deze manier willen we duidelijk maken dat we een psalmzingende gemeente willen zijn én blijven. Ook willen we hiermee borgen dat de psalmen voor ons grote waarde hebben en een lied alleen een aanvulling is op de psalmen.
Afsluiting
Met deze besluiten sluiten we een lang traject af. Als kerkenraad hebben we dit ervaren als een waardevolle, Bijbelse bezinning op het zingen in de eredienst. De waarde van de psalmen is voor ons opnieuw bevestigd. Daarnaast zijn we tot het standpunt gekomen dat er Bijbels gezien ruimte is voor een (nieuwtestamentisch) lied in onze erediensten als een aanvulling (niet als een vervanging) van de psalmen.
Als kerkenraad hebben we geluisterd naar uw reacties en nemen die ter harte. We vragen daarbij dringend uw gebed om de leiding van de Heilige Geest voor onze hele gemeente. Voor sommigen gaat dit niet ver genoeg en voor sommigen gaat dit veel te ver. Laten we elkaar in liefde en gebed blijven opdragen aan de troon van onze God en Vader. Wij denken als kerkenraad dat we hiermee een stap zetten die we voor Gods aangezicht mogen zetten. We vragen u als gemeente ons hierin te steunen en onze gemeente als geheel in uw voorbede te gedenken.